Wednesday, November 11, 2009
PUDING KARAMEL
Puding ni selalu saya buat di rumah, dulu2 buat sebab suami yg suka makan, sekarang ni anak2 pulak yg suka makan.
Puding
6 biji telur
1 tin susu cair (saya guna susu Ideal)
1 tin susu pekat manis (sekarang ni saya selalu guna susu Bervitamin F & N)
2 sudu besar tepung kastad
3/4 tin air
1 sudu teh esen vanilla
sedikit garam
Gula Hangus
4 sudu besar gula
1 sudu besar air
Cara-cara
1. Pecahkan dan pukul telur. Masukkan garam.
2. Masukkan susu cair dan susu pekat manis.
3. Gunakan tin susu pekat manis tadi, masukkan air dan tepung kastad dan campurkan.
4. Masukkan ke dalam adunan telur dan susu tadi.
5. Masukkan esen vanilla.
6. Tuang ke dalam loyang yang telah berisi dengan gula hangus yang sudah keras. Tapiskan.
7. Kukus selama 30 minit.
Cara buat gula hangus
1. Letakkan gula di atas kuali/loyang (non-stick).
2. Biarkan gula cair dan berwarna agak kekuningan. Kacau rata.
3. Tuang air.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment